Projecten

Voor de tentoonstelling Face Off in Villa Mondriaan heb ik de audiotour ingesproken.

Van 8 maart tot en met 22 september 2019 vindt de tentoonstelling Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars plaats in museum Villa Mondriaan. Face Off toont de portretten van Piet Mondriaan en recht daartegenover zet Villa Mondriaan de schilderijen van hedendaagse portretmakers als Philip Akkerman, Koos Breukel en Maayke Schuitema in een creatieve confrontatie…

global table

Vanaf 2018 is er een multimediatour in Paleis Soestdijk.
De multimediatour begeleidt bezoekers door historische ruimtes en geeft toegang tot een zee aan informatie in foto’s, filmpjes, teksten en verhalen.

global table

 

In September 2017 weer een reeks audiotours ingesproken voor de tentoonstelling
Oude en hedendaagse kunst in A Global Table in het Frans Hals Museum, de tentoonstelling Jong & Veelbelovend in Villa Mondriaan en (ook de kidstour) voor de tentoonstelling van Emanuel de Witte in Stedelijk Museum Alkmaar.

global table

Schermafdruk 2016-01-26 11.43.04
cartoon_poppenhuisfranshals_150x100
Voor de tentoonstelling Poppenhuis in de spotlights in het Frans Hals Museum mochten Howard Dodemont en ik, wederom onze stemmen verlenen aan personages in de speciale kids-audiotour (ca. 8 – 12 jaar).
Je loopt met Trijntje (ik), dokter Ludeman en Karel de Kater (beide Howard) door het museum en luistert naar een verhaal over het poppenhuis van Sara Rothé en het leven van vroeger. De tentoonstelling zal tot ca. juli 2016 te zien zijn.

femalesuperheroes

In opdracht van Butch & Sundance – non violent cowboys die geloven in de kracht van storytelling en serious gaming, mocht ik meewerken aan hun nieuwste interactieve documentaire ‘Female Superheroes’ die zich focust op de heldenverhalen van vrouwen in ontwikkelingslanden die vechten voor vrouwenrechten.
Er zijn 2 vrouwen, Bibi uit Mozambique en Zainab uit Afhanistan, die echt bestaan en hun situaties worden dan ook gebruikt in deze interactieve docu.
Het is een unieke combinatie van 360 graden fotografie, interactieve video’s, dialogen, dilemma’s en dynamische comics.
De stem van Zainab – the runner is die van Bente Hamel en ik ben de stem van Bibi, the protector. Zij is straatprostituee in Maputo (Mozambique) en komt vaak in vervelende en denigrerende situaties terecht en heeft net als andere prostituees ook te dealen met Mr. No Condom. Een man met hoog aanzien in Maputo, maar besmet met HIV en juist daarom altijd met vrouwen van de straat naar bed wil zonder condoom. De politie komt niet voor deze vrouwen op. Bibi voelt zich machteloos en wil hier iets aan doen.
Het project is gerealiseerd met behulp van Oxfam Novib.

Huis Van Gijn
huisvangijn
Voor de tentoonstelling GROOT!Dordts Poppenhuis in het Huis Van Gijn in Dordrecht heb ik de stemmen ingesproken van diverse personages voor de audiotour van deze tentoonstelling. Onder andere de stem van een Amsterdamse dienstmeid, van een jong welgesteld meisje die voorleest uit een klassiek en ouderwets kinderpoppenboek en van verteller. De stem van de moeder en de schrijfster van het ‘Uitspanningsboek voor meisjes’ is van Delilah van Eijck.
Hieronder een aantal fragmenten:

Amsterdamse dienstmeid:

Jong meisje:

Verteller:

Museum Huis Van Gijn gaat samen met de bezoekers bouwen aan een groot Dordts poppenhuis. Het eindresultaat, een speelhuis van ruim twee meter hoog, wordt geschonken aan de kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Was een poppenhuis in de tijd van Simon van Gijn nog vooral een hobby voor welgestelde dames, de kinderen in het ziekenhuis mogen er anno nu ook echt mee gaan spelen.

citysightseeingamsterdam

Voor City Sight Seeing Amsterdam ism imagineear heb ik dit voorjaar, samen met Ruben Brinkman, de Nederlandstalige audiotour ingesproken voor de Hop on-Hop off rondvaartboten en bussen.

Frans Hals Museum
2627faf4fd0d78cbb31161a8844c9bf4
Voor het Frans Hals Museum twee keer een kids-audiotour ingesproken. Voor de tijdelijke tentoontoonstelling ‘Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’ en samen met Howard Dodemont als Frans Hals, een kids-tour voor de vaste collectie.

LUCHT – in de Nederlandse kunst sinds 1850
dehallen
Tentoonstelling in De Hallen in Haarlem, van 21 juni t/m 7 september 2014.
Conservator Antoon Erftemeijer vertelt in deze audiotour uitgebreid over de tentoongestelde werken en hun achtergrond en ik draag tussendoor een aantal passende gedichten en boekfragmenten voor.

Tegengas

Nieuw Groningen

“We hangen in het Noorden aan de achterste tiet. We worden genegeerd, ze moeten ons niet.” zingt koning Sikko Noostra

Groningen kreunt en steunt onder de gasboringen. Dat nieuws was uitgangspunt voor deze radiomusical. Nieuw Groningen zet zijn lot geheel naar eigen hand onder het bewind van koning Sikko Noostra.

Gebaseerd op het nieuws van die dag, binnen 3 dagen een hoorspel van 10 minuten schrijven en maken, dat is het idee achter van Feit naar Fictie. Radiodrama als reactie op de actualiteit.

Hier een ge-edit fragment:

En het volkslied Nieuw Groningen:

Met muziek van Meindert Talma. Spel: Kim Berkhout en Meindert Talma. Tekst en regie Stef Visjager, montage Frans de Rond, eindredactie Maya Schepers.

NTR Febuari 2013.

Chips Ahoy!

Film Noir
Er gaan paarden in de Chili Con Carne en diepvries Lasagna. We voelden ons bedrogen. We zijn bedrogen. En dat leidde tot deze Film Noir op de radio. Deel 7 uit de reeks van Feit naar Fictie.

Spel: Kim Berkhout, Paul Hoes en Arend Brandligt. Tekst en regie: Dirk van Pelt en Rick Steggerda, montage Frans de Rond, eindredactie Maya Schepers.

NTR maart 2013

‘God dank ik ben tenminste vrij’
alexinetinne
Voor OVT, het historische radioprogramma van de Publieke Omroep, met actueel nieuws over de historie, maakte Barbara Hanlo de radiodocumentaire ‘God dank ik ben tenminste vrij’ de reizen van Alexine Tinne (1835-1869)

Een samenstelling van een interview met schrijver Joost Willink van het boek A Fateful Journey, afgewisseld met brieffragmenten van Alexine (door mij ingesproken) en haar moeder (ingesproken door Geerten ten Bosch
Een brieffragment:

Schokland en Ik

schoklandboot
De surrealistische audio-installatie in de kajuit van een verweerd schip op het droge, speelt met het verhaal van het verloren eiland Schokland en het meisje met de groene haren. Een idee van Antonio Consilvio en Bente Hamel. Het schip is gebouwd door Eelco Mur.
De installatie stond in 2007/2008 op verschillende plekken en festivals (Oerol en de Parade) door heel Nederland.
Het meisje met de groene haren was ik.
Hieronder een aantal fragmenten:

Soms schokte het eiland

Niemand begreep wie ik was

Zouden ze het gemerkt hebben?